Tidigare har detta redan varit obligatoriskt för restauranger, nu gäller det också privata hushåll och verksamheter.
En del kommuner har redan infört krav på separat sortering av matavfall, men från 1 januari 2024 täcker kravet hela landet.
Även om regeln är enkel; Matavfall = skal och rester som klassas som mat – så kan det ibland hamna saker i matavfall som inte hör dit.
Exempel på matavfall:
Skal och rester av grönsaker och frukt
Rester av kött, fisk och skaldjur
Pasta och ris
Rester av bröd
Äggskal
Teblad och kaffesump – tepåsar och filter kan också läggas i matavfall

Vad ska vi då inte lägga i matavfall?
Det utsorterade matavfallet ska rötas för att kunna göras om till biogas och biogödsel, så det får inte hamna något i matavfallet som försämrar rötningsprocessen.
Detta ska inte läggas i matavfall:
Jord och trädgårdsavfall
Snittblommor och krukväxter
Glasspinnar och ätpinnar
Damm
Kattsand och djurströ
Blöjor, bindor, tvättlappar och bomullstussar
Snus
Aska och stearinljus
Vinkorkar och kapsyler
Säkra att din verksamhet har rätt förutsättningar att kunna sortera ut matavfall och övriga avfall på korrekt sätt.
Markera upp tydligt på sopkärl och liknande vad som ska slängas vart. Och stäm av med fastighetsägaren om det finns oklarheter kring möjligheten att sortera i soprum.
Är det så att verksamheten själv ansvarar för upphämtning av det sorterade avfallet så ta kontakt med kommunen.
Du kan läsa mer på www.avfallsverige.se eller på din kommuns hemsida.