Artikel

Har du rätt belysning?

Belysningen är en viktig del för en egonomisk arbetsplats.

Fel belysning leder ofta till både huvud- och nackvärk, ansträngda ögon och trötthet. Det räcker inte med en anpassningsbar stol och ett höj- och sänkbart skrivbord för att uppnå en ergonomisk arbetsplats.

En ergonomisk arbetsplatsbelysning får du enklast med en individuellt justerbar skrivbordslampa.

Mängden ljus du behöver ökar med åldern, att kunna ställa in ditt eget arbetsljus är lika viktigt som att du själv kan ställa in din arbetsstol.

Utan ett ergonomiskt ljus har du ingen ergonomisk arbetsplats.

”Det bästa är att varje medarbetare kan ställa in sitt eget ljus, precis som med arbetsstolen.”

Har varje arbetsplats en egen justerbar skrivbordslampa så har ni en ergonomiskt belysningslösning. Medarbetarna kan då anpassa ljuset efter behov och samtidigt kan allmänljuset reduceras.

Missa inte RoHS-direktivet och EU:s mål att fasa ut kemikalier som är skadliga för folkhälsan och miljö. Detta betyder att en del ljuskällor som innehåller stora mängder kvicksilver kommer att förbjudas.

En del ljuskällor är redan förbjudna, då direktivet infördes redan 2006. Men flera ljuskällor kommer att tillkomma på listan, däribland ljuskällorna T5 och T8. Många byggnader måste under det kommande året uppgradera sin belysning och övergå till LED-belysning. 

Läs mer om RoHS- direktivet här.

Senaste artiklar & tips

Ett hyresavtal kan sägas upp på två olika sätt och detta måste ske som oftast minst 9 månader innan kontraktet löper ut.
Solens strålar är oftast välkomnade av de flesta av oss, men ibland önskar vi att hålla ljuset – och värmen det för med sig – ute.
Ett hållbart och klimatsmart kontor är en väldigt vanlig målsättning vid flyttar och förändringsprocesser.
Dags att ta första steget mot ditt nya kontor

Vi ger dig en timmes gratis rådgivning kring dina kontorsbehov inom ett dygn. Vi tar fram förslag och hittar den bästa lösningen för din verksamhet.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.